Verkleedcantus (27-02-14)

Geplaatst op Woensdag, 12-03-14 om 23:29:41

Blog > Verkleedcantus (27-02-14)

Als prelude op de festiviteiten tijdens ‘Oilsjt Carnaval’, hield het KVHV-Gent haar jaarlijkse carnavalscantus op donderdag 27 februari 2014. Dit was meteen ook weer de eerste cantus van het tweede semester, georganiseerd in de week die door COMAC omgedoopt was tot ‘ de week tegen racisme en fascisme’.

De grootste afwezige in vergelijking met de vorige editie waren zonder twijfel de drie Bobs. Deze niet-verschijning werd dan weer deels gecompenseerd door de dubbele aanwezigheid van Freya. Ditmaal met iets wat langer blond haar en de lippen die feller rood kleurden dan gewoonlijk. De Freya’s hielden het de gehele cantus vol om Callens te roepen met hun hoge stem, hun haren constant goed te leggen in de spiegels, selfies te maken en lukraak domme opmerkingen te geven, tot groot jolijt en soms tot grote ergernis van de andere aanwezigen. Opmerkelijk was de verschijning van Sinterklaas die klaarblijkelijk zijn stoomboot vanuit Spanje nogmaals had laten overkomen. Nog opmerkelijker was dat deze Sinterklaas na de tweede tempus eensklaps een slordige eenenveertig kilogram lichter woog en een tiental centimeter kleiner was. Ash Ketchum had dan weer speciaal voor deze activiteit Pikachu opgetrommeld, maar Team Rocket stuurde haar kat en KVHV-Leuven had Kermit de koe als gezant. Hulk kwam voor het derde jaar op rij als nar. Bizar allemaal dit zootje ongeregeld. Dit kan gelukkig enkel maar op een carnavalscantus.

Marnik v. Michiel, die verkleed was als Tiroler, werd aangesteld tot cantor ad interim en daarbij hoorde de roepnaam ‘Fritz’, die al snel omgebogen werd tot ‘Fritzl’. Het was soms opmerkelijk hoe goed de liederenkennis van deze schacht al was. Daarom werd Sunlight, verkleed als de Duitse Schlagerzanger Heino (net zoals Dust) waarschijnlijk wat jaloers en zette hij een straffe vertolking neer van het succesnummer ‘Karamba Karacho, ein Whisky’. Zijn solo duurde een minuut of twee en het zorgde voor handgeklap van de hele corona. Sunlight genoot zienderogen van de herwonnen aandacht.

27 februari was ook de dag waarop Bert Deckers verjaarde en die trakteerde ons op een vat, ook al was hij niet aanwezig. Te zijner ere werd het lied ‘Kurfürst Friedrich von der Pfalz’ opgedragen. We leerden deze avond ook bij wie Jan Rolder eigenlijk is en wat hij doet. Jan Rolder is een personificatie van de geest die ons, studenten, steeds weer opnieuw leidt naar die tapkraan en er dus voor zorgt dat de Overpoort nog voller met mensen lijkt dan ooit tevoren.

Ondanks de titel ‘Carnavalscantus’ bleef het nog steeds een cantus in stijl in zekere zin en dat werd onder meer geïllustreerd bij het nummer ‘der Pappenheimer’, waar in tegenstelling tot menig andere cantussen bij andere clubs of verenigingen alle kleren aangehouden werden. De cantus werd, zoals steeds, in vakkundige banen geleid door Praeses Rommel, die zijn uniform van het leger nog eens uit de kast gehaald had.

Bekijk hier de foto's