Heibel rond gesubsidieerde studentenbar in Gent

Geplaatst op Zaterdag, 10-05-14 om 00:14:25

Blog > Heibel rond gesubsidieerde studentenbar in Gent

De Gentse Studentenraad (GSR) wil volgend academiejaar een ‘fakbar’ openen in de Gentse studentenbuurt. Daar kunnen ‘alle studenten’ terecht voor drank aan democratische prijzen. De bedoeling is een pand te huren en laten uitbaten door de studenten zelf. Het plan stuit echter op protest van lokale caféuitbaters en het KVHV.

In Leuven bestaat het al geruime tijd, de faculteitsbar ook wel ‘fakbar’ genoemd. Deze cafés zijn meestal eigendom van of worden gehuurd door de universiteit en vervolgens uitgebaat door één of meerdere studentenverenigingen. Omdat deze bars worden uitgebaat door middel van vrijwilligerswerk zijn er minder kosten en kan de drank dus goedkoper worden aangeboden dan in een traditioneel café. Als het van de GSR afhangt zo ook in Gent vanaf september.

De Gentse Studentenraad wil via een vzw het voormalige Arteveldecafé in de Sint-Pietersnieuwstraat huren voor zo’n 2000 euro per maand. Overdag zou het een ontmoetingsplaats moeten worden voor zowel studenten als professoren en alumni. ’s Avonds zouden studentenverenigingen dan om de beurt het café zelf mogen uitbaten.

Oneerlijke concurrentie

Caféuitbaters uit de studentenbuurt zijn geen voorstander van het concept. “Oneerlijke concurrentie!”, klinkt het. “Door via een vzw te werken omzeilt men allerlei verplichtingen waar de horeca wel aan gebonden is.”, zegt een uitbater van een café in de Overpoortstraat, de uitgaansbuurt bij uitstek van de Gentse student.


Studentenprotest

Ook het Vlaamsgezinde Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) is het idee niet genegen. “De GSR is eigenlijk niet meer dan een overlegplatform tussen student en universiteit.”, aldus de studenten. “De laatste jaren is de GSR echter begonnen met allerlei megalomane projecten op poot te zetten die niets met de bestaansreden van de Studentenraad hebben te maken. De GSR schaadt door het uitbaten van een gesubsidieerde ‘fakbar’ niet alleen de lokale middenstand maar fnuikt hiermee ook het initiatiefrecht en de vrijheid van de échte studentenclubs.”