KVHV levert bestuurslid UGent

Geplaatst op Woensdag, 14-05-14 om 15:49:38

Blog > KVHV levert bestuurslid UGent

KVHV-Gent levert bestuurslid UGent

Vorige week waren het studentenverkiezingen aan de UGent. Studenten konden een week lang hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaten voor de Raad van Bestuur en de Sociale raad. Arnout Wittevrongel, lid van KVHV-Gent, bemachtigde een zetel in de Raad van Bestuur.

Vier zitjes in de Raad van Bestuur en vier zitjes in de Sociale Raad. Dat zijn de plaatsen waar er om werd gestreden. Voor veel studenten zijn deze verkiezingen echter een ver-van-mijn-bedshow, wat zich veruitwendigt in de het geringe aantal uitgebrachte stemmen door – voornamelijk - ‘linkse’ studenten. Voor het eerst moesten deze plaatsen ook ‘genderevenwichtig’ worden ingevuld. Evenveel vrouwen als mannen dus. Vermits er voor de Raad van Bestuur maar twee vrouwelijke kandidates waren, werden deze dames dus al pro forma verkozen. Van een democratisch deficit gesproken.


Ruk naar rechts

De echte verkiezingsstrijd ging dus nog tussen drie mannelijke kandidaten: ons eigen lid Arnout Wittevrongel, een kandidaat genaamd Marcel Vandamme uit de extreem-linkse hoek van COMAC en tot slot Arno Blanckaert, een stroman van de vorige generatie studentenvertegenwoordigers.

Met een sterke, en vrij rechtse, campagne en een opvallende slogan (“Stem Witte!”) slaagde Arnout erin om 1987 stemmen achter zich te krijgen en aldus een zitje in de Raad van Bestuur te bemachtigen. Marcel Vandamme werd tweede met 1439 stemmen en dus ook verkozen. Arno Blanckaert kreeg 798 stemmen achter zich en zal dus niet zetelen in de Raad van Bestuur. 

Ook in de Sociale Raad kwam Arnout op en werd hij tevens verkozen met een topresultaat van meer dan 2000 stemmen. Dit mandaat zal de komende twee jaar worden opgenomen door opvolger Niels Franckaert. Niels is student Rechten en Vice-Praeses van KVHV-Gent.

Deze week werden ook in het Politiek & Filosofisch Konvent (PFK) waar alle politieke studentenverenigingen vertegenwoordigd zijn een nieuwe voorzitter en secretaris verkozen. De posten gingen naar respectievelijk Jong N-VA UGent en het LVSV. Het is nog nooit voorgevallen dat rechts zo goed vertegenwoordigd is aan onze Alma Mater. Daarenboven zitten linkse verenigingen zoals ALS te worstelen met een krimpend ledenbestand. ‘Het idee van de linkse student is voorbijgestreefd’ zei professor Carl Devos het afgelopen weekend in De Morgen. Het ziet ernaar uit dat we hem moeten gelijk geven.

Nieuw hoofdstuk

Voor het eerst in de geschiedenis van KVHV-Gent is het Verbond vertegenwoordigd in het hoogste bestuursorgaan van onze universiteit. Het spreekt voor zich dat dit nieuwe uitdagingen en kansen met zich zal meebrengen voor onze vereniging. Onze oprechte dank gaat uit naar de studenten die massaal voor Arnout hebben gestemd en we zullen alles in het werk stellen om ons verkiezingsprogramma ook effectief te verwezenlijken.