Over republikeinen en voorverkiezingen

Geplaatst op Dinsdag, 22-12-15 om 17:42:27

Blog > Over republikeinen en voorverkiezingen

Meestal is partijpolitiek volgen niet de meest interessante bezigheid. Politici die hun partijprogramma uit het hoofd kennen, passeren de revue met herkauwde speeches. Het leek in de VS van hetzelfde laken een broek te zijn. Jeb Bush en Hillary Clinton leken de koplopers om het tegen elkaar op te nemen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. ‘Dynastic politics as usual’. Een bliksemslag bij heldere hemel veranderende dat echter volledig. De flamboyante vastgoedmagnaat Donald Trump besloot na jaren twijfel deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Enkele frappante uitspraken later was het al Trump dat de klok sloeg en de race bij de Republikeinen lag open. Een aantal maanden verder lijkt het duidelijk dat er nog 4 kandidaten (van 17 oorspronkelijke) bij de republikeinen over zijn die meedingen naar de nominatie: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio en Ben Carson. Laten we het politieke jaar in de VS afsluiten met een korte analyse van het kleine peloton.

 

Laten we beginnen met Donald Trump. De vastgoedmagnaat is in staat gebleken om de media te domineren en de agenda te bepalen. Ondanks de vele flip-flops over de jaren heen is het duidelijk geworden dat hij aan de hand van het inspelen op de “nativism” stroming, zijn personencultus en zijn zelfvoorzienende campagne een legitieme kandidaat is. Hij staat nationaal gezien al weken bovenaan de peilingen. In de geschiedenis van de VS heeft nog nooit een kandidaat die zo lang zo kort voor de voorverkiezingen eerste stond in de peilingen naast de nominatie gegrepen. Trump heeft echter een aantal zeer negatieve factoren die tegen hem spelen. De leiders van de Republikeinse partij haten Trump hartsgrondig. De top van de Republikeinse partij zou bereid zijn zwaar geld in te zetten om Trump van de nominatie te houden. Wat meteen ook de tweede zwakte van Trump blootlegt: liquiditeit. Trump laat ons er graag aan herinneren dat hij rijk is. Niemand zal in vraag stellen dat hij dat werkelijk is. De vraag is echter hoeveel van zijn geld liquide ter beschikking staat. Veel geld staat vast in de vele gebouwen die hij bezit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Trump in een imago-oorlog van het grof geld van de RNC kan winnen. Hij lijkt eveneens het minste kans te hebben in de presidentsverkiezingen tegen de Democraten, wat de voorverkiezingen kan beïnvloeden. Tevens is de conservatieve stroming in de VS verdeeld over Trump. Het afwezig zijn van een stevige organisatie “on the ground” zou hem ook nog parten kunnen spelen.

 

Ted Cruz is de senator uit Texas die één van de gezichten is uit de conservatieve beweging in de VS. Ted Cruz was de eerste die zijn presidentskandidatuur aankondigde, wat hem de kans gaf om vroeg te beginnen met geld binnen te halen voor zijn campagne. In plaats van het geld uit te geven aan commercials, zoals Jeb Bush, die nog 3 % haalt, besloot Cruz het geld te gebruiken om in een grote hoeveelheid staten campagneteams neer te zetten. Cruz haalde na Jeb Bush het meeste geld binnen, waardoor hij ondertussen al maanden actief is in meer dan 25 staten. Cruz is de enige kandidaat die slaagde in het uit de grond stampen van zo’n immense organisatie. De kans is klein dat de nominatie in de first of the nation primary states zal worden bepaald. Het proportioneel systeem dat nu zal worden toegepast in meerdere staten maakt het zo goed als zeker dat Cruz een groot deel delegates zal binnenhalen. Als hij 20% van de stemmen in California en Texas haalt, heeft hij de nominatie met één hand vast. In zijn thuisstaat Texas zal hij waarschijnlijk zelfs meer halen. Tegenover deze grote voordelen van grof geld, sterke organisatie en status als lieveling van de conservatieve beweging staat een te lage media-aanwezigheid en het geld van de Republikeinse partij die, net als Trump, Cruz niet kan uitstaan.

 

Marco Rubio is een jonge senator uit Florida die de enige acceptabele kandidaat is voor de RNC met kans op de nominatie. Hij is bovendien een latino, wat hem in de uiteindelijk presidentsverkiezing enorm kan helpen. De grote geldschieters bij de Republikeinen lijken, na het episch falen van Bush, hun geld op Marco Rubio te zetten, wat hem veel meer financiële middelen zal geven. Zijn nadeel is dat de conservatieve vleugel van de Republikeinen tegen hem gekant is. Zijn boodschap mankeert om die reden belangrijke steun om stemmen te halen in de voorverkiezingen. Hij blijft bovendien in de peilingen rond de 15% steken, te weinig om werkelijk mee te doen voor de nominatie. Hij dient zijn plafond snel open te breken om een serieuze uitdaging voor Trump en Cruz te vormen. Hiervoor dient Rubio heel binnenkort twintig procent in de peilingen te halen.

 

Ben Carson is de neurochirurg uit Michigan die zijn campagne heeft gebouwd rondom zijn moreel karakter, christelijke overtuiging en kritiek op Obamacare. Het zorgt ervoor dat de kandidaat bij de Republikeinen overkomt als een integer persoon. Carson kon op die manier een enorme hoeveelheid financiële bijdragen binnenhalen voor zijn campagne. Als je het geld van de Super PAC’s niet meetelt, haalt Carson zelfs het meeste geld op van alle Republikeinse kandidaten. Carson koos om in te zetten op de Southern route voor de nominatie. De Bible belt stemt echter pas in het midden van de voorverkiezingen wat de first of the nation primary state of South Carolina cruciaal maakt voor Carson om tot april in de race te blijven. Tijd is dus het grootste probleem voor Carson. Hij is bovendien niet geliefd bij de RNC maar dankzij Trump en Cruz moet hij zich weinig zorgen maken omtrent de partijtop. Carson is beginnen zakken in de peilingen. Hij zal moeten trachten deze daling een halt toe te roepen, te stabiliseren en vol te houden tot de Bible belt belangrijk gaat worden in april.

 

De vier grote blokken lijken elk hun kandidaat te hebben gevonden voor de nominatie. De nativisten/nationalisten hebben met de externe figuur Trump een flamboyante, mediagenieke persoonlijkheid. De conservatieven hebben met Cruz een principiële hardliner die een sterke campagneorganisatie heeft weten uit te bouwen. De Republican Committee heeft met Rubio een jonge, dynamische kandidaat die retorisch onderlegd is en sterke troeven heeft tegen de democratische presidentskandidaat. De evangelisten hebben met Carson een integer en down to earth persoon die expertise heeft om de Obama-agenda te saboteren en geld buiten de Republikeinse partij aan te aanspreken.  Alle vier de kandidaten hebben hun sterktes en hun zwaktes en de race naar de republikeinse nominatie ligt open. Het belooft een spannende lente te worden in de VS.

 

Vbr. cand. hist. Jacques Defraigne