King Leaf

Geplaatst op Maandag, 30-01-17 om 20:14:11

Blog > King Leaf

Justin Trudeau reikt de hand uit naar vluchtelingen die niet langer welkom zijn in de Verenigde Staten. Het KVHV gunt de Canadese premier maar al te graag het genoegen om de vluchtelingen in en op weg naar België ook te huisvesten in zijn land. Een land dat tot voor kort hoofdzakelijk gegrondvest was op Britse en Franse migratie. Een parabel over hybris, schijnpolitiek en moral highgrounds in de Rocky Mountains.

 

De recente executive order van kersvers Amerikaans president Donald Trump deed ondertussen al heel wat stof opwaaien. Trump ordonneerde dat aanhorigen van Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië negentig dagen lang gehouden worden om nog naar de Verenigde Staten te reizen. Trumps beslissing werd door de media gemakshalve omgedoopt tot een muslim ban, ook al ontspringen de grootste moslimlanden de dans. Donald Trump anderzijds stoelt zijn beslissing op het potentiële gevaar afkomstig uit deze landen. Volgens Trump zal dit systeem van extreme vetting ertoe bijdragen dat radicale moslims en terroristen wegblijven uit de VS.

 

Het proactief optreden van de nieuwe president lokte naast verbolgen reacties vooral ook veel onbegrip en verontwaardiging uit, niettegenstaande dat Donald Trump deze maatregel had aangekondigd tijdens zijn campagne. Stuk voor stuk vielen Europese beleidsmakers en politici over elkaar om hun ongenoegen te uiten over de nieuwe maatregel van het Witte Huis. Premier Michel en Vlaams minister-president Geert Bourgeois spraken over een arbitraire maatregel die tegen hun rechtsgevoel ingaat (sic.). Uittredend Frans president François Hollande maakte Donald Trump telefonisch over dat het verwelkomen van vluchtelingen een ijkpunt is van elke zichzelf respecterende democratie (sic.). Ook Duits bondskanselier Angela Merkel duidde Donald Trump op diens zogenaamde internationale verplichtingen. In het licht van deze collectieve hysterie rijst echter de vraag waarom president Obama in 2011 bespaard werd van gelijkaardige giftige krantencommentaren toen hij een zes maanden lange vluchtelingenstop invoerde voor Irakezen.

 

 Allemaal goed en wel, moet de Canadese premier Justin Trudeau gedacht hebben. In een poging om politiek relevant te blijven tweette de Canadese premier Justin Trudeau afgelopen weekend dat vluchtelingen welkom zijn in Canada. “Canada heet iedereen die vlucht voor vervolging, terreur en oorlog van harte welkom, ongeacht uw geloof. Diversiteit is onze kracht. #WelcomeToCanada”, aldus Trudeau op twitter. Trudeau’s zeemzoete oproep zorgde er ongetwijfeld voor dat hij een kus van de juf kreeg en een bank vooruit ging in de almaar kleiner wordende klas van de open-grenzen bobo’s. De tweet is een nieuwe episode in de grote Justin Trudeau-show, die Canada al sedert 2015 in de ban houdt. Een show waar een laks migratiebeleid er vooral toe dient om te pochen hoe tolerant Canada wel niet is, een show waar het voornamelijk draait om een zelfbeeld dat men zichzelf wil aanmeten. Maar ook een show waar goed gevoel duidelijk primeert op goed beleid, getuige de holle zinssneden en oxymorons zoals ‘diversiteit is onze kracht.’

 

Het KVHV neemt akte van Justin Trudeau’s uitgereikte hand richting de vluchtelingen die de Verenigde Staten de komende drie maand zullen ontglippen en maant de Canadese premier als dusdanig aan een gelijkaardige oproep te lanceren voor de vluchtelingen die momenteel België bovenaan het asielwinkellijstje hebben staan. Wij gunnen de Canadese premier dat moreel superioriteitsgevoel immers van harte en dragen dan ook graag bij aan de sculptuur van diens boven het plebs dat de grenzen toe wil verheven ego. Vlaanderen en Europa smeken echter om een kordaat veiligheidsbeleid. Het sluiten van de grenzen is daar een significant onderdeel van. President Trumps executive order pakt het probleem aan bij de wortel terwijl de camera’s, databanken en opgedreven controles van onze politici enkel de gewone burger aantasten. Misschien wordt het na de introductie van de term fake news ook tijd om fake politics op de politieke bühne te lanceren.

 

Vbr. Brieuc Suys v. Schmiss